שכבה ב'

מושגים לחודש אייר

 

 

 

א. ל"ג בָּעֹמֶר – יוֹם ה33 בִּיְמֵי סְפִירַת הָעֹמֶר, בּוֹ בְּנֵי אַשְכֶּנַז מַפְסִיקִים אֶתמִנְהָגֵי הָאֲבֵלוּת הַנֵהוּגִים בְּיָמִים אֵלּוּ, כִּי בְּיוֹם זֶה נִפְסֶקָה מִיתָתָם שֶׁל תַּלְמִידֵי רַבִּי עֲקִיבָא. נָהוּג לַעֲלוֹת לְמֵירוֹן לְקִבְרוֹ שֶׁל רַבִּי שִׁמְעוֹן בָּר יוֹחַאי, שֶׁעַל פִּי הַמָּסֹרֶת נִפְטַר בְּתַאֲרִיךְ זֶה, וּלְהַרְבּוֹת שָׁם בְּרִקּוּדִים ("הִלּוּלָה"), וּבְעֲשִיּיָת "חָאלָאקֶה" – תִּסְפֹּרֶת לִיְלָדִים שֶׁהִגִּיעוּ לְגִיל 3. רַבִּים נוֹהֲגִים לְהַדְלִיק מְדוּרָה בְּיוֹם זֶה וְיֵשׁ הַמְּשַׂחֲקִים בַּחֵץ וְקֶשֶׁת.
 
ב. יום ירושלים – במלחמת ששת הימים, ביום כ"ח באייר תשכ"ז, כבשו הצנחנים את העיר העתיקה בירושלים, ושיחררו את הכותל המערבי, ושוב יכלו יהודים לחזור להתפלל בכותל. יום זה נקבע על ידי הרבנות הראשית לישראל כיום חג והודיה לקב"ה על שעזר לנו, לאחד את ירושלים, ולחזור לכותל המערבי.
 
ג. "יום העצמאות" – ב- ה' באייר תש"ח (ביום שישי אחר הצהריים, ממש לפני שבת) הכריז דוד בן גוריון על הקמת מדינת ישראל. מאז ה' באייר הוא "חג העצמאות" של עם ישראל בימינו. ביום זה אנו מודים לקב"ה על שעזר ועוזר לנו לבנות את מדינת ישראל.
 
ד. הכרזת המדינה – ה' באייר, תש"ח (14 במאי, 1948)
 ביום שישי ה' באייר תש"ח (14 במאי 1948), שעות אחדות לפני שהדגל הבריטי הורד מבנייני הממשלה הבריטית בארץ ישראל כאות לסיום המנדט, הכריז דוד בן גוריון בתל אביב על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל, ושמה מדינת ישראל. החלטה זו באה אחרי ימים של התלבטויות קשות לגבי הסיכונים והסיכויים הטמונים בהכרזה זו. למחרת ההכרזה פלשו צבאותיהן של חמש מדינות ערב לארץ, והחל השלב השני של מלחמת העצמאות.
 
ה. דוד בן גוריון (1973-1886)
בן גוריון היה ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון של מדינת ישראל. כמנהיג היישוב היהודי הכריז על הקמת המדינה בתאריך ה' באייר, תש"ח. בן גוריון נחשב לאדריכל המייסד של המדינה ושל צה"ל. הוא ביסס את עוצמתה הביטחונית והכלכלית של המדינה ועיצב את דמותה בשנותיה הראשונות. ביוזמת בן גוריון התאפשרה העלייה הגדולה לארץ, למרות הקשיים הרבים שהיו למדינה בעשור הראשון לקיומה. לאחר פרישתו מהממשלה עבר לגור בשדה בוקר שבנגב, כדוגמא אישית להגשמת חזון יישוב הנגב ובתקווה שרבבות יבואו בעקבותיו.
 
ו. בנימין זאב הרצל (1904-1860) – חוזה המדינה
הרצל ייסד את התנועה הציונית. הוא היה משפטן, עיתונאי וסופר שחזה את הקמת המדינה היהודית. בעקבות משפט דרייפוס, נחשף הרצל לבעיית היהודים וגיבש את תורתו הציונית, שעיקריה הם: היהודים הם עם; אין סיכוי להמשך חיים יהודיים בגולה; על היהודים לחזור לארץ ישראל כעם, ולהקים בה מדינה יהודית ריבונית בדרך חוקית ובהסכמת המדינות באירופה.
 
ז. יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל,
החל בד' באייר, סמוך ליום העצמאות. ביום זה מתייחד העם עם זכר החללים שנפלו על הקמת המדינה ועל שמירת ביטחונה, ועם חללי הטרור. דגל המדינה מורד לחצי התורן, מושמעת צפירה ומתקיימות עצרות זיכרון ממלכתיות ברחבי המדינה.